4 любими места за разходка в близост до Kaliakria Resort

Лятната почивка за повечето хора е свързана с преживявания и създаване на възможно най-много спомени. Пътуването до една дестинация често е съпроводено от желанието да се посетят всички забележетелности и всички известни локации, за които сме чели в статии и пътеводители. Ето защо днес ще ви разкажем за някои близки места, които може да посетите, докато се наслаждавате на почивката си в Kaliakria Resort.

Нос Калиакра – едно място, разказващо легенди и до днес

Нос Калиакра се намира само на 15 минути с кола от комплекса. Седемдесет-метровите скали разкриват безкрайна гледка към Каварненския залив, а често от там може да се забележат и делфини. Мястото е известно и с легендата за османско нападение на крайморските селища, по време на което 40 девойки били пленени. Затворили ги в пещера на върха на нос Калиакра, за да дочакат вечерта и да бъдат предадени на най-изявените войни. Общата им съдба ги накарала да вземат решение – заплели плитките си една в друга и всички заедно скочили от скалите в морето.

Дворецът в Балчик и ботаническата градина – дом на румънската кралица Мария

На няколко километра от Kaliakria Resort, в Балчик, е разположен дворецът на румънската кралица Мария Единбургска. Посещавайки градчето, което по това време все още е в територията на Румъния, тя била толкова запленена, че скоро се върнала отново. Този път завинаги. Резиденцията се нарича още “Тихото гнездо” и днес е отворена за посещения. Запазени са автентични предмети и части от обзавеждането. В дворцовия комплекс може да се разходите и в градините, да минете по Моста на въздишките, както и да разгледате така наречения Нимфеум (Храма на водата), където през нощта звездите се отразяват във водното огледало в центъра на храма. Самият дворец е разположен в ботаническата градина, чиято площ е 194 декара. В нея има над 3000 видя растения, 600 от които са само кактуси.

Аладжа манастир – началото на монашеското братство у нас

Ако сте любители на историята, то непременно трябва да посетите Аладжа манастир. Той се намира на около 14 км от Варна и е най-добре познатият средновековен манастир на Черноморието. Християнското му име е неизвестно, а от турски “аладжа” означава “пъстър”. Вероятно са нарекли манастира така заради цветните стенописи в скалните пещери. Според една от легендите първите обитатели тук са били няколко аристократи, прогонени от Рим заради християнската си вяра. Твърди се, че по-късно с приемането на християнството като официална религия, тук се е оформило първото монашеско братство с български монаси.

Залив Болата – по пътя на прелетните птици

Малкият залив Болата се намира в близкото село Българево. От двете страни на тясната клисура има скални масиви с издълбани в тях пещери. През Болата минава къса рекичка, която е подхранена от множество извори. Местността е с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. Оттук минава и Виа Понтика – едно от най-големите пътища на прелетните птици от цяла Европа.

Което и от тези места да посетите, със сигурност ще искате да се връщате там отново и отново. А в случай че нямате собствен транспорт, можете да си поръчате превоз до желаните дестинации от рецепцията на Калиакрия на тел.: +359 898 64 49 65 или +359 893 61 65 73.

Още теми:

5 плажа на север от Балчик

Морето е мечтаната лятна дестинация за отдих и вълнуващи моменти. Всеки има различна представа за това как да изглежда заслужената почивка. За едни тя се…

Виж още »

Конна база “Kaliakria”

“Калиакрия резорт” досега ви е разказвала своите приказки за морето, слънцето и ветровете. За регатата и ветроходците. За удоволствието – от добрата храна в съчетание с уникалните гледки. Готови сме да ви разкажем нашата най-нова приказка.

Виж още »

Зеленото сирене от село Черни Вит

Село Черни Вит се намира в Тетевенския балкан, където мекият климат, влажността по поречието на река Черни Вит, както и големите разлики между температурата през деня и нощта спомагат за създаването на уникалното българско Зелено сирене.

Виж още »

Коне, кулинарни изненади и нестинарски танци ви очакват на 20-21 май в и близо до калиакрия ризорт

Слънце, море и интересни събития в региона ви очакват в Калиакрия ризорт и района през третия уикенд на май. Ако триседмичната прогноза за времето на метеоролозите не може да претендира за стопроцентова точност, то прогнозата за топло гостоприемство и нови кулинарни изкушения е гарантирана на всичките 100%, че и повече.

Виж още »

Бонус при директно резервиране