Зеленото сирене от село Черни Вит

Село Черни Вит се намира в Тетевенския балкан, където мекият климат, влажността по поречието на река Черни Вит, както и големите разлики между температурата през деня и нощта спомагат за създаването на уникалното българско Зелено сирене.

Зеленото сирене е меко с плътен и пикантен вкус и има специфичен аромат. Покрито е с благородна, зеленикава плесенна коричка, развита по естествен път. Във всепризнатите производителки на сирена – Швейцария, Италия и Франция, голяма част от сирената са изкуствено заразени с гъби. А в черновитското Зелено сирене благородната плесен се самозаражда в дървените съдове, където се съхранява.

Черни Вит е селце с население от около 800 души. Бившият кмет Цветан Димитров е биолог по образование и се е заел присърце с не леката задача да възроди производството на това интересно и спецфично сирене и да го покаже на света.

Не се знае точно кога се е появило Зеленото сирене, но историята е следната:

Едно време пастирите в Балкана си държали бялото саламурено овче сирене в дървени качета. Постепенно обаче саламурата се отцеждала и бучките сирене оставали на сухо. След отварянето на качетата, от досега с влажния и хладен въздух, сиренето започвало да се покрива със зеленикава плесен. Дълго време хората смятали това сирене за развалено и само малцина дръзвали да го опитат.

 

Зеленото сирене започнало да изчезва в края на 70-е години, когато хората заменили дървените съдове с пластмасови и зараждането на тази специфична плесен станало невъзможно.

За направата на Зеленото сирене са необходими не само дървени качета и подходящ климат, но от значение е и качеството на млякото. В района се отглежда основно Тетевенска овца, от която са запазени под 10 000 броя. Така млякото, от което се произвежда зеленото сирене, е различно от добиваното в други райони на страната.

Цветан е въодушевен от историята и автентичността на Зеленото сирене и решава да възроди неговото производство. През 2007 година представители на международната организация SLOW FOOD, в търсене на уникални продукти, го опитват на организирана от възродителя му дегустация на местни продукти от Тетевенския Балкан. Опитвайки го, те са стъписани от уникалните му вкусови качества.

След това Цветан решава да представи Зеленото сирене на световното изложение на сирена в гр.Бра в Италия, където то също е оценено много високо.

Безспорно Зеленото сирене от Черни вит е едно родно кулинарно съкровище, на което можем да се насладим с чаша хубаво, леко червено вино.

Още теми:

5 плажа на север от Балчик

Морето е мечтаната лятна дестинация за отдих и вълнуващи моменти. Всеки има различна представа за това как да изглежда заслужената почивка. За едни тя се…

Виж още »

Конна база “Kaliakria”

“Калиакрия резорт” досега ви е разказвала своите приказки за морето, слънцето и ветровете. За регатата и ветроходците. За удоволствието – от добрата храна в съчетание с уникалните гледки. Готови сме да ви разкажем нашата най-нова приказка.

Виж още »

Коне, кулинарни изненади и нестинарски танци ви очакват на 20-21 май в и близо до калиакрия ризорт

Слънце, море и интересни събития в региона ви очакват в Калиакрия ризорт и района през третия уикенд на май. Ако триседмичната прогноза за времето на метеоролозите не може да претендира за стопроцентова точност, то прогнозата за топло гостоприемство и нови кулинарни изкушения е гарантирана на всичките 100%, че и повече.

Виж още »

Бонус при директно резервиране